Midsommarafton närmar sig. En dag då många gärna tar sig en sup eller några fler. En härlig sommarkväll som gärna övergår till natt. Men dagen efter är inte alltid lika härlig. Bakfyllan brukar lätt kunna vara ett faktum för många.

Bakfyllemat är flottig mat. Fett mat, eller? Man sägs ofta ha craving efter riktigt fett flottig mat på bakfyllan. Vi beställar pizza, kebabtallrikar, hambugare etc. Men är det flottig mat? NEJ, och här är varför:

bilden är tagen från http://piggelina.se/2013/04/inte-ta-pizza/

bilden är tagen från http://piggelina.se/2013/04/inte-ta-pizza/

Vi tar och tittar på en pizza. Först ut på en pizza är degen, en härlig smet av mjöl, spannmål, alltså kolhydrater. Sen då? Jo tomatsås, fortsatt kolhydrater, vilket också gäller för alla andra grönsaker vi väljer att kasta på. Detta är den största delen av en pizza. Sist ut på en pizza är ofta kött som oftast är någon typ av färs. Kött=protein men visst även en den fett men inget i jämförelse till den kolhydratsbomb som grunden utgör. Nu kommer nog säkert någon på att det finns ost på en pizza med. Ja ost innehåller både fett, protein och kolhydrater i form av laktos. Fettrikt? Glöm det!

Samma gäller en hambugare eller kebabtallrik. Största delen av hela måltiden är kolhydrater. Det är inte fett utan kolhydrater. Så varför suktar vi efter kolhydrater på bakfyllan?

Alkohol har en spännande effekt på våra kolhydratsförråd, glykogenförråd. Den öppnar dem och dem börjar ”tömmas ut” lagren. Vårt snabba bränsle, vårt nödbränsle i kroppen minskar och hur återställer man det? Jo man fyller på det med igen genom att stoppa i sig saker som innehåller just det vi blivit av med, nämligen kolhydrater.

Så när ni nu vaknar och är bakfulla på midsommardagen så är det inte fett ni suktar efter utan kolhydrater.