Idag har Fredrik Gerttens nya film Bikes v.s. Cars premiär. Tyvärr har vi inte haft möjlighet att se filmen själva än men frågan Fredrik tar upp är högst intressant, speciellt nu med klimatförändringar SAMT för att våren nu stundar och cyklisterna kommer att bli än fler igen. Det Fredriks film handlar om är just hur vi idag använder bilen allt mer och att samhällsplaneringen planeras utefter att man har en bil.

bild-1Det vi ser är att vägar och cykelvägar blir tightare och färre vilket gör att onödig irritations mellan bilister och cyklister uppstår. Cyklisterna tvingas cykla på vägarna där bilar kör och där bilister slickar av färgen ibland från cyklisternas kläder.
Tyvärr har några av våra tränare personlig erfarenhet av just detta. I många lägen handlar det inte om att den ena har rätt över den andra utan mer att båda måste visa hänsyn. Cyklisterna ska inte köra i bredd på vägarna medan bilister inte behöver köra om i 100km/h så nära så att dem klyver hårstråna på cyklistens ben.

Nu vet vi inte exakt vad Fredriks film kommer att säga men i en intervju i aftonbladet lyfter han upp just frågan men hur vi planerar våra städer efter bilen och att bilen styr mycket av hur vägarna byggs. Vi står inför klimatförändringar, val och ansvarstagande. Detta är just kanske en del av det valet och ansvarstagandet?

Om inte annat kan vi lova att vi kommer att se filmen och cykla i vår och sommar!