Sprinter är den del av många idrotter. Det är ett moment där vi ska öka farten snabbt och gärna vara så snabba som möjligt med. I lagidrotter handlar det ofta om att vara först till bollen, komma snabbt hem för att komma in i försvaret eller kontra.

Även individuella idrotter, om vi bortser från dem självklara idrotterna såsom 100, 200, 400 och liknande, kan även tjäna på sprintträning när det kommer till upplopp. Vi har gärna haft ett någorlunda samma tempo då genom ett helt lopp.

Bild tagen från http://digitalcommons.wku.edu/ijesab/vol2/iss8/48/

Bild tagen från http://digitalcommons.wku.edu/ijesab/vol2/iss8/48/

Utmaningen men sprintträning för många är platsen. Det är enkelt att göra ute på sommaren men när vi kryper in på vintern kan det bli desto mer utmanande.

Men nu kommer faktiskt forskning som ger stöd åt att vi kan göra sprintträning på löpband. Studien genomfördes med två grupper där den ena körde sprintträning på löpband med den andra körde det på bana. Och båda grupperna blev snabbare.
Något som kan bli ett bra hemligt träningsvapen för många enligt oss. Du skulle alltså kunna avsluta dina styrkepass eller cardion med lite snabba sprinter på löpbandet eller cykeln och veta att du fått med även den träningen i din träning.

Training Season