Jag vet att sålänge jag kan minnas har jag alltid hört, så fort någon varit minsta lilla förkyld, ät c-vitamin. Vet jag alltid åt apelsiner och drack c-vitaminbrustabletter när jag var yngre. Så frågan jag nu ställer till er är, hjälper det verkligen?

Vi börjar såhär. C-vitaminbrustabletter. Nej, av en enda enkel anledning. Har du någonsin sett en apelsin lösas upp på några sekunder i vatten? Inte jag heller. Dessa tabletterna, av alla jag läst på, innehåller inte naturligt c-vitamin utan sådant som framställts på annan väg. Sen har man gjort en riktigt fin cooktail av det hela tillsammans med en rad andra kemikalier. Så svaret än en gång nej.

Bild tagen från http://www.twice.se/halsa-vitamin-c-askorbinsyra.html

Bild tagen från
http://www.twice.se/halsa-vitamin-c-askorbinsyra.html

Apelsin och andra frukter då. Svaret Nja. C-vitamin har bevisat ha en viss effekt när det kommer till sjukdom. Notera sjukdom, dock långt från alla. Första utmaningen är att ingen förkylning är lik den andra, vilket i sig betyder att c-vitamin kan hjälpa om förkylningen är ”rätt utformad”. Alltså ingen riktig garanti
Det stora problemet är däremot c-vitaminen i sig. Kroppen kan endast ta upp c-vitamin med hjälp av D-vitamin. Så om du öser i dig massa c-vitamin utan att ösa i dig d-vitamin… Någonsin undrat varför ditt urin blivit så gult när du varit förkyld och ätit massa c-vitamin? Nu vet du
Så nja är ett ganska bra svar. Det kan funka men det krävs en del för det som du kanske förstår nu.

Hur mycket vi än vill det så finns det ingen quickfix lösning på förkylning. Oavsett huskur eller läkemedel. För hade det funnits så kan jag lugnt lova att alla, ALLA, hade velat ha den så fort man varit förkyld och det hade varit en marknad ingen entreprenör hade velat missa för allt i världen.