När man jobbar i idrotts- och hälsobranschen får man se mycket intressanta och annorlunda produkter. Niclas fick i förra veckan se en spännande ny produkt och som inbiten löpare kunde han inget annat än reagera.

När jag såg denna sko och hur man nu tagit dämpningstekniken till en helt ny nivå visste jag inte om jag skulle skratta eller bara vara förvånad. Men när jag såg hur den fungerade visste jag att jag skulle inte göra något av det utan bara känna hjälp….

länk till video https://www.indiegogo.com/projects/enko-running-shoe-comfort-and-power

länk till video https://www.indiegogo.com/projects/enko-running-shoe-comfort-and-power

Det som gjorde att jag kände så var just funktionen. Fjädern under denna skon är tänkt att framhäva ett steg där kraft möter kraft på ett sådant sätt att hälen och hela benet inte klarar av att ta emot kraften så att man kan lagra den energin och få ett skutt fram.
Om man springer med ett naturligt löpsteg, vilket vi ska, kommer vi att sätta foten precis framför eller direkt under kroppen vilket gör att kraftslaget på hälen och upp i benet inte blir alls lika stort eller påfrestande. Energin som skapats får däremot musklerna lagra och se till att skjuta oss framåt med i nästa steg.

Det är just dest sista som fjädern nu ska göra. Inte nog med att vi ska springa med ett skadedrabbande steg vi ska sedan låta något utanför kroppen göra jobbet. Var inte tanken med att springa att träna?
Varför ska vi framhäva och sedan försöka rättfärdiga ett steg som vi inte kan springa med utan att bli skadade? Tror ni inte mig ta av er skorna och spring. Jag har bara mött en person i hela världen som klarar av att springa så utan skor på. Och jo vi är tänka och springa utan skor för vi föddes och har levt så i mer än 10 000 år utan större problem medan vi sprungit i berg, på sten, i skog och mark. Men nu de sista 50-70 åren så har vi i väst helt förändras i vår anatomi och fysiologi?

Ledsen jag köper inte det, inte ens för ett prestationssammanhang.

Niclas Mårtensson1