I alla idrotter jag spontan kan tänka på så är bålen med i någon form. Tror inte det finns någon idrott där den inte är med och jobbar. Innan vi går vidare vill jag definiera vad jag som enligt mig är bålen.

Bild tagen från http://www.dreamstime.com/stock-photo-anatomy-man-woman-image332160

Bild tagen från http://www.dreamstime.com/stock-photo-anatomy-man-woman-image332160

För mig att den bålen från axlarna halvvägs ner till knäna. Varför? Jo för att bålen är med  alla dessa leder i det området och hjälper till att stabilisera dem.

Bålens betydelse för vår rörelse som människor är väldigt avgörande. Dock är det många som antingen slarvar med att träna den för lite eller inte alls. Vilket i sin tur kan leda till smärta och skador. Det hela handlar i grunden om balans mellan musklerna i hela bålen. framsida, baksida och sidorna.

två exempel på detta kan vara löparknä och en kastarm.
Löparknä först kopplar vi ihop med löpsteget, vilket i sin tur kan vara en del av lösningen. Men för en del handlar det om hållning och en bål där magen får trilla fram onödigt mycket, vilket i sin tur skapar en felaktig belastning och vridning i höfter som leder till löparknäet.
Kastarmen kan vara samma sak. Läs även tennis och andra racketsporter. Många kan få ont i baksida när problematiken i själva verket kanske är en trött subscapularis, muskeln som håller skulderbladet fast mot revbenen, eller en för tight bröstmuskulatur, oftast den djupare i de fallen.

Båda dessa exemplen är tydliga på varför en balans och stark bål är nödvändigt. I vardagen kan vi prata om ryggsmärtor och folk som gör sit-ups i evigheter för att bli fri från smärtan när dem i själva verket kanske gör en övning som förvärrar det hela. Sit-ups tränar främst höftböjaren som har sitt ursprung på insidan av pelvis och de nedre kotorna i ryggen.

Kom ihåg att träna din bål!