I helgen var jag nere på en blixtvisit i Båstad. En av stoppen jag gjorde var hos en person som hjälpt mig mycket och fått mig att vakna till om vissa saker kring min träning, nämligen Laila!

Vi satt och pratade länge i lördags, men aldrig länge nog, tiden verkar aldrig räcka riktigt för det. En sak vi pratade om är kost och debatten kring LCHF, fett och kolhydrater. En debatt jag har högst intresserad i då jag tycker att livsmedelsverket och dess köpta information är fel.
Vi pratade om detta fram och tillbaka då det inte alltid är den enklaste av saker att förstå, jag menar hur många av oss har läst näringsfysiologi ner på molekylnivå OCH har förståelse för det man läst?

Det Laila är duktig på, även om hon kanske inte alltid vet om att hon gör det, är att få mig att tänka till lite extra och se andra delar.
När vi satt och pratade om detta och jag förklarade på bästa sätt jag kunde hur det blev i kroppen med alla näringsämnen så kom just slutklämmen att bli det intressanta. Varför diskuterar vi att fett är farligt när det är överkonsumtionen av kolhydrater som är det intressanta, speciellt från en så ensidig produkt som spannmål?

Jag har länge försökt diskutera och visa att LCHF är ingen extremkost där en väldigt naturlig kost av kött, mycket grönsaker, fri från light- och kemikalieprodukter och inget intag av spannmålsprodukter och väldigt lite stärkelserik mat, typ potatis och liknande. Låter det extremt?

Vi pratar ju alltid om en varierad kost, vilket är precis vad LCHF är. När jag ser på en vanligt svenssons svensson ser jag motsatsen.
Bröd, flingor och gröt till frukost, pasta och potatis till lunch och gärna detsamma till middag. Då har vi inte ens nämnt allt fikabröd däremellan. Det om något är väl allt annat än varierat? Det är ju nästan uteslutande spannmål och stärkelserik mat.

Så frågan väl kanske mer om LCHF är det normala som vi alla vill äta medan det som framstår vara det normal med tallriksmodellen är det extrema?