En hel del löpare drabbas idag av löpskador.
Främsta anledningarna kan vara så enkla som fel löpteknik till svagheter och/eller obalanser i musklerna i olika delar av kroppen. Däremot är det så att om man går till en sportbutik och även vissa fotspecialister så får man råd om inlägg och uppbyggda löparskor med stabilitet och skydd för både pronation och supination.

Tänk såhär. Om du skulle få problem med din nacke och går till en specialist eller läkare. Kommer dem säga att du ska börja gå runt med en nackkrage resten av livet? Nej men ändå är det så att nackkragen hade stabiliserat din nacke så det förmodligen hade blivit bättre, men aldrig löst. I det långa loppet skulle musklerna i nacken börja försvagas för dem aldrig riktigt behövde arbeta och problemen skulle bli värre med rätt stor sannolikhet. Nej läkaren och specialisten skulle med största sannolikhet rekommendera dig och ge dig träningsprogram för att träna upp musklerna i din nacke så problemet försvann.

Ta nu den tanken ner till foten. Du har problem med dina fötter och ben när du springer. Ska vi då sätta på en nackkrage för fötterna och benen så att problem försvinner? Ja det är ungefär precis vad vi gör, fast med skor. Löparskor är fötternas nackkrage.
Här av någon anledning rekommenderas vi inte att förbättra tekniken eller ens träna upp musklerna utan istället sätta på en fotnackkrage. En krage som istället gör att musklerna inte behöver jobba lika mycket och därför försvagas så problem förvärras.

Intressant hur vi kan tänka så olika med två så lika saker…