När jag började med triathlon var, och är än för den delen, många som såg sporten i sig som en extremt sport. Det var en sport fylld med blod, svett och misär. Men under 2012 hände något, nämligen detta…

Inte nog med att Lisa Nordén tog OS-silver så gick hon sen och vann på hemmaplan när det var dags för triathlon i huvudstaden, men roligast av allt tog hon VM-guld när hon natten innan varit magsjuk.
Detta för mig kan låta som om man är en extremidrottare, menar vem går ut och tar VM-guld timmarna efter man legat på sjukhus och varit magsjuk? Jo, Lisa Nordén.

Lisa fick även sitt erkännande för ett grym säsong nu på idrottsgalan där hon tog hem allt hon kunde ta hem. Men det största pris enligt mig som Lisa fått som ingen annan kan få är det hon gjort för triathlon i Sverige.
I sina segrar har hon lyckas göra något som ingen annan gjort. Hon har fått allt fler att sluta se triathlon som något extremt, utan en mänsklig sport. En sport som alla kan klara av, en sport där alla kan ha en chans.

När jag berättar för folk idag att jag är triatlet minns alla Lisa Nordén och möter sporten med en nyfikenhet, en öppenhet. Suget efter att prova själv. Det märks på anmälningslistor till tävlingarna för 2013. Det märks att folk vågar prova, drömma, hoppas på att en dag få genomföra ett triathlon.

Svensk triathlon har mycket att tacka Lisa för men det största pris hon kan få, enligt mig, är lyckan av att se att hon gjorde svensk triathlon mänsklig och det kan ingen ta ifrån henne.