Detta är det bästa, nej detta är det bästa. Nej detta är därför detta är bäst för det är så unikt. Ja att vi människor är revirdjur är det ingen tvekan om men att vi har så svårt att se likheter i saker är fantastiskt.

Inom träningsvärlden hör man nästan varje dag att detta är det bästa sättet att träna på för den gör något som ingen annan träningsform gör. Det är helt unikt, helt enastående. Det är saker vi alla är förälskade i mer eller mindre. Allt ifrån styrketräning, crossfit, simning, löpning, yoga, dans you name it. Ledsen att jag spräcker er bubbla men nej.

Alla idrotter, sporter, fysiska aktiviteter gör alla samma sak i någon utsträckning. Det påverkar vår andning, vårt hjärta, vårt hormonsystem vilket i sin tur gör en massa saker. Avstressande, lugnande, uppiggande, känslor av gäldje. De kan ge oss ett bättre självförtroende, förmåga att lyssna på och till vår kropp. Effekterna är många det är bara graden i vilken dem sker som varierar. Vissa är starkare på en sak än en annan men världsunik, sorry.

Nu kanske några av er som läser sitter där och tänk, Jo det jag gör är unikt! Ja klart du känner så, det gör många för sin idrott. Varför? Jo för desto mer vi gjort en sak, desto mer tränade vi är den saken, desto lättare och snabbare får vi just dessa effekterna.
Fysiologiskt sett så är det ingen skillnad det är bara hur vi tränat vår kropp och vad vi gjort ofta.

Så varför är det då så att vissa tycker om en idrott eller aktivitet mer än något annat? Vad är det som gör att vissa dras till en sak men avskyr en annan? Det är ju samma sak enligt vad jag säger just nu.
Sant. Men det grundar sig också i fysiologin. Vi är alla unika, vi reagerar olika snabbt på olika saker. Om en aktivitet stimulerar en viss sak mer än något annat som vi samtidigt har lätt att reagera på så klart kommer vi tycka det är roligare.

Frågan är bara hur Du tänker använda detta till din fördel i din träning.