Tyvärr är det så att doping finns i många former, vissa former är lättare att upptäcka än andra. Igår kom nyheten att ännu en elitidrottare i världen testat positiv, tråkigt men sant.

Doping i sig är jag helt emot oavsett nivå. Att idrotta och prestera handlar om att kunna träna sig själv så att man kan nå en så hög maxnivå det bara går för att prestera optimalt på banan om det nu är det man vill. Det handlar om att känna sin kropp, veta sin kropp och kunna optimera sin kropp genom träning, kost och vila. Doping är bara en falsk väg till toppen, även om man inte blir tagen så måste man leva med det resten av sitt liv när man väl står där på toppen av pallen och vet, djup inom sig själv att detta guldet är smutsigt.

Förutom den moraliska delen i det så medför doping nästan till 100% hälsorisker. Man tvingar kroppen till en nivå som den inte är riktigt redo att prestera på, både genom kemiska produkter och biologiska sätt.

Det värsta är just när eliten gör det för det är dem som är idolerna för så många andra. När ens idol gör det säger det två saker. Att det är ok och att det är vägen till framgång. Tyvärr blir många som ser upp till personen besvikna och ledsna.

I Sverige jobbar man hårt emot doping på alla nivåer, vilket behövs. Jag hade varit glad om jag kunde säga att doping bara fanns på en nivå men tyvärr förekommer det även bland våra motionärer. Ingen ska dopa sig, ingen! Doping medför inget gott. Än värre är det faktiskt att vissa illegala dopingpreparat finns i våra kosttillskott som säljs både i kostbutiker och direkt på våra träningsanläggningar. Därför kan man aldrig sluta understryka vikten av att äta en naturlig och ren kost.

Doping är tyvärr en del av idrottsvärlden och vi blir nog aldrig kvitt den om vi inte inför totalförbud och livstidsavstängning för dem som dopar sig både på tävlingar och träningar. Doping är inget vi ska ha och än mindre någonsin acceptera