För många av oss är det inte ens tänkbart. Det är inget man ens skulle fundera på att göra. Jag personligen tycker det är fel och vill inte en beblanda mig med det. Men den senaste tiden har en sport riktigt präglats av det. Fler och fler har både erkänt, testat positivt och i några fall vittnat emot med- och motävlande. Jag pratar om dopingen inom cykelsporten.

Lance Armstrong har under många år jagats, verkligen jagats på ett sätt som verkat absurt. Lite av en förföljelse man har aldrig testats positivt. Vilket han med sagt och stått för. Men så för någon vecka sedan kom en rapport där det stod klar. Han hade dopats sig. Inga tester direkt som visat på det men stallkamrater, andra tävlande, som vittnande om detta. Detta i sig är en otrolig besvikelse för många, inklusive mig. Det är alltid ett slag mot sportens ära och moral. Men vad denna rapport utlöste tror jag inte många kunde tänka sig.

Efter detta har det blivit klart. Fler som erkänt, några som testat positivt. Dopingen inom cykelsporten verkar vara så utspridd, etablerat och på något konstigt sätt godkänd att alla verkar ligga under detta mysiga täcke och hålla om varandra.
Är vi svenskar oskyldiga i detta då? är vi som alltid neutrala? Jag hoppas det men tyvärr brukar historien kunna visa på annat.

Jonas Colting skrev på sin blogg några starka frågor just om detta. Hur kan vi tro att våra svenska elitstjärnor inom denna sport, som sida vid sida tävlar i samma klass och presterar inte långt ifrån dessa dopade hjältar? Hur kan vi svenskar vara dem ”enda” som  klarar av att vinna etapper i världens tuffaste cykeltävlingar medan andra behöver dopa sig för att nå dit?
Nu menar inte jag att alla svenska cyklister är dopade men att ignorera frågan och tanken är absurt. Det är frågor som måste ställas.

Doping i sig är inget jag accepterar. Vi är alla födda olika och det kräv på olika sätt att vi som idrottare måste lägga ner tid, engagemang, blod, svett och tårar för att nå till den topp vi vill men att börja dopa sig är aldrig okej. Att en hel sport nu verkar göra det tycker jag är en verklig skandal. Värst av allt är det nästan att sporten i sig verkar tycka det är acceptabelt, ett måste för att vara bäst. Vad säger egentligen inte det som sporten? Om stjärnorna? rollbilderna och idolerna?