Skojar nog inte om jag säger att det finns en miljon olika tester man kan genomföra för att mäta nästan vad som helst. Vi är väldigt duktiga på att testa oss själva på olika sätt. På gymmet kan det handla om en så enkel sak som att lyfta mer än man gjorde förra gånger. I löpspåret kan det handla om att springa en sträcka lite snabbare än vi gjorde senast. Men sen har vi alla de där andra testerna. De testerna där vi behöver utrustning, allt från enklare saker till avancerad mätutrustning för att veta hur mycket syre och koldioxid vi andas ut.

IMG_0220Att göra tester är bra sålänge man har rätt syfte. Det är något vi inte är lika bra på. Att börja testa sin kondition för att testa hur starkt man är i benen är kanske inte det bästa sättet att testa just det. Extremt exempel men ta ner det till din egen sport, idrott eller motionsgren. Om du tränar för att springa ett milslopp, är beeptest en bra indikator på din kondition då? eller är Coopertestet bättre?

Grunden till det hela ligger i att förstå det man tränar eller tävlar i. Att veta att det jag nu testar verkligen mäter det som jag kan behöva veta för att se om jag utvecklats som jag planerat.
Idag finns det mängder med företag, inklusive vi på Training Season, som erbjuder en rad olika tester. Det gäller därför att vi verkligen får veta ditt mål och att vi därefter testar det som är relevant för både idrotten och målet. Så innan du bokar ett dyrt test i ett labb hos något annat företag, tänk till. Är detta ett test som är rätt för min idrott och mitt mål?