Har tidigare skrivit här på min blogg om fettskräcken som råder i Sverige och jag tror att alla har någon gång hört hur vanliga människor gått ner i vikt av att börja äta lågkolydratskost, även i media kallat LCHF. Detta är inget som någon forskare eller dietsist kan förneka på något sätt då det visuella resultatet om inget annat är ett rätt bra starkt bevis. Tappar man 10, 20, 30, 40 50kg så kommer det att synas! Men varför funkar det då? Vad är det som gör att personer helt plötsligt börja tappa vikt när dem går emot livsmedelsverket och börja äta det ”farligt” och ”dödliga” fettet?

Nedan har jag gjort en väldigt förenklad bild av varför det är som det är. Jag har valt att inte använda alla exakt korrekta ord och inte heller ta med alla enzymer och transportörer i denna process för att alla ska kunna förstå helhetsbilden av det hela, inte för att det ska vara kemiskt korrekt ner till minsta atom och bindning.

När maten kommer ner i magen och tarmen börjar den brytas ner till mindre delar för att lättare kunna transporteras runt i kroppen. Fettet kommer sedan in i blodet  för att passera en fettcell. Fettcellen i sig kommer då att vilja lagra in fettet om ingen annan del av kroppen är i större behov av denna energi, vilket vi säger att den inte är vid detta tillfället. Fettcellen drar då till sig fettet MEN för att kunna lagra in fettet måste cellen också ha kolhydrater. Så när både fett och kolhydrater finns i blodet kommer fettcellen ta sig till dessa och lagra in det. Men vad händer då om man inte har kolhydrater i blodet eller i alla fall så lite att kroppen hellre vill ha den någon annanstans än uppbundet för att lagra in fett? Jo fettet lagras inte.

Kan det då fungera likadant med kolhydrater om man tar bort allt fett? Tyvärr inte. Kroppen kan för att lättare kunna lagra den energi har i kroppen omvandla kolhydrater till fett, vilket gör att om man äter en kolhydratsrik kost där man sedan inte förbränner alla kolhydrater så kommer den att lagras som vad? Jo fett.

Fett kommer däremot alltid vara fett. Helt enkelt fett är fett