Satt imorse och skapade träningsupplägg till en klient samtidigt som jag nu går in på de två sista dagarna på mitt utvecklande av en hälsoplan för ett företag, så slog en sak mig. Presentation. Vi kan i stor mån minnas vårt första möte med olika saker, personer, skolvärlden, arbetsvärlden etc. men en sak jag hade svårt att komma på direkt var vårt första möte med kost och träning. När får vi träffa dessa två för första gången?

Detta blir som mycket väldigt personligt men den första platsen jag kom på där jag verkligen kan komma på vart man möter det först är skolan. Skolan skulle jag vilja påstå ger oss vårt första möte med träningen och idrotten. Här ska skolan visa oss vikten av träning, bra mat och en god hälsa ändå är det just det som man drar in på medan våra barn fortsätter gå upp i vikt och får mindre grad av hälsa. Är inte något fel här då? Hälsan är något vi ska ha med oss hela livet och borde i mina ögon prioriteras än mer än vad det gör idag!

Vi kan klaga på våra djurtransporter, på hur djuren får bo, behandlas, deras mat, slakt. Har ni någonsin tittat in i en skolklass? Dem gånger jag besöker en skola så er jag bara större och större i klasser i samma små klassrum. Fler bänkar och stolar, mindre plats att röra sig tillsammans med en allt högre ljudnivå. När dem väl får chansen att lämna rummet för lunch så serveras dem hel och halvfabrikat tillsammans med sönderkokt pasta och samma tråkiga grönsallad 5dagar i veckan. Sen undrar vi varför dem blir så laddade strax efter lunchen bara för att krascha på eftermiddagen? Vem miljö bör vi kanske fokusera på?

Likadant är det när det kommer till träning. Här ska vi tvingas prestera på olika sätt. Allt ifrån att springa så fort vi kan, till hoppa högt och långt samt koordinera rörelser. Jag är absolut inte emot prestationsidrott, jag lever själv i det och tycker det är kul. Men jag har teknik, stryka och förståelse för det. Våra lärare verkar ibland inte ens få den chansen att ta in den kunskapen utan kastas in en värld där eleverna är sockerladdade till max och måste uppfylla vissa krav som står på ett papper som politiker som sitter still har beslutat är bra.

Ge våra lärare chansen att få inspirera till hälsa på bästa sätt! Våra lärare är där för dem älskar att arbeta med barn och få lära dem nya saker men dem måste få rätt redskap och medel för att lyckas göra ett än bättre jobb än dem gör idag. Servera våra barn riktigt naturligt mat som inte ger dem toppar och dalar utan låter dem vara mätta och belåtna hela dagen. Eller ska våra djur ha högre krav på sin tillvara än våra barn?