I Sverige, och även i andra delar av världen för den delen, är det av någon anledning ganska vanligt att matproducenterna är med och bestämmer vad som är hälsosamt på olika sätt. Påverkar det genom marknadsföring, ekonomiskt kapital till forskning etc. Men starkast är marknadsföring.

Många av oss har säkert träffat på Becel ute i våra mataffärer någon gång där dem helt kostnadsfritt mätte vårt kolesterol. Märkligt nog hade nästan alla högt kolesterol enligt Becel och rekommenderades därför att köpa och äta deras ”smör”. Finns liknande exempel med andra företag och produkter men denna är nog mest välkänd i dagsläget.

Detta är något som skrämmer mig för jag får ofta frågor om just kost på föreläsningar, träningar, möten och alla andra möjliga träffar, där personer börjar meningen med:
”jag har hört av företaget X att detta är bra för hälsan”

Ta Becel nu då som säger att deras produkt är bra för hälsan. Den får nu en varningsetikett på sig i Danmark där man varnar att deras produkt ökar risken för de saker dem påstår den ska minska.

IMG_2274Därför blir jag så glad när jag ser skyltar och lappar som denna! Inte för att någon satt upp den men för den visar att vi kanske är påväg att bryta trenden, trenden där vi tveklöst litar på livsmedelsproducenterna och faktiskt börjar ifrågasätta och till och med slutar köpa dem för vår förbättrade hälsas skull. Att det blir fler och fler som tänker vänta vill detta företaget tjäna pengar genom att sälja sin produkt utan att bry sig om min hälsa.
Hälsan ska vi ha med oss hela livet så ta hand om den och lita inte blint på alla livsmedelsföretag som säger att dem gör det för din hälsa. Dem bolag är väldigt få i världen men dem finns.