Idag var en stor dag för mig. Idag har jag nämligen varit och kört min föreläsning Back to Basics på Apelrydsskolan, vilket är den skolan där en stor del av min kunskapgrund lades om och kring hälsa. Förutom att det var lite spännande och otroligt roligt att ha fått möjligheten så var det kul att få träffa sina gamla lärare och höra vad dem tyckte, få visa hur man utvecklats och kommit vidare. Jag minns själv när man satt i dem bänkarna och lyssnade på sina lärare, föreläsare och gästförespråkare om hälsan men idag fick jag bara den personen.

Efter föreläsningen och jag hade svarat på alla frågor från eleverna så pratade jag vidare med en av mina gamla lärare. Han gav mig självklart lite tips och idéer om mitt föreläsande i stort men vi fick även en härlig diskussion om just hälsans tre ben – träning, kost, vila.

Som i alla andra föreläsningar jag gjort så blir kosten det stora. Kost, dieter och mat är otroligt heta ämnen just nu. Vad är rätt, vad är fel, finns det ens några fel? Samma sak blev vår diskussions huvudpunkt efter hand. Som många vet är det jag förespråkar en lågkolhydrats kost som är med naturligt, feta produkter. Lärarens och min diskussion handlade väldigt mycket om kan vi säga en sak för hela befolkningen eller ens för vissa grupper, t.ex. idrottare? Utan tvekan var vi båda överens om att nej det kan vi inte. Vi är alla individuella på vårt egna sätt.

Lika så blir hela vår hälsa. Den träningsnivå jag ligger på är garanterat alldeles för hög för någon och för låg för någon annan. Samma sak blir det med kosten och vilan. Det är det som gör hälsa så spännande. Vi är alla olika och det var både jag och min lärare överens om.

Vår hälsa är något vi alla kan påverka varje dag genom våra val kring träning, kost och vila.  Det jobbigaste är kanske att det är just vi själva bara som kan påverka vår egen hälsa och ingen annan, ingen annan bär ansvaret för den eller tar han dom den bara vi själva. Den bästa dagen att börja ta hand om vår hälsa däremot är just idag. Ingen dag är bättre än idag, här och nu. Hälsan är något som ska vara med oss livet ut, den är aldrig helt frånvarande för då är vi inte här längre men den finns med oss i olika grad och kan alltid bli bättre.

Så börja vårda dina tre hälsoben och se till att skapa dig den bästa hälsan här och nu, redan idag!