Att fetma och övervikt är ett problem världen över, inte minst i USA, är det nog ingen som förnekar. I veckan fattade just American Medical Association, USAs största organisation för läkare ett historisk beslut som jag inte förstår. Fetma är nu en sjukdom. Läs om det hela här

Fetma är ingen sjukdom. Visst vi har dem som har en gener som gör det lättare för dem att lagra in fett. Men först och främst är fetma ett kost- och livsstillsval. Inget annat. Genom att äta fel och för mycket av fel saker kombinerat med för lite motion så blir man fet. Det är inte svårare än så. Och att förstå hur fett lagras in och kan bildas i kroppen är heller inget svårt. Det är grundkunskap som vi lär ut på våra högskolor och universitet på alla nutritions- och näringsfysiologiska kurser Sverige över!
Ett av mina mest lästa inlägg handlar just om hur enkelt det är att förstå. Läs här bara. Av någon konstig anledning däremot är det INTE denna kunskap vi lär ut på våra diests och köpeutbildningar. Mestadels skulle jag gissa för att då tjänar inte vissa intressenter lika mycket pengar på just oss vanliga människor.

Denna röstning och framtida beslut som det garanterat kommer att bli har som dem skriver i artikeln sina fördelar. Mer forskningspengar till området. Men konsekvenserna är fan så mycket värre! Nu kan försäkringsbolagen börja tjäna pengar på detta genom att erbjuda snabbare vägar till behandling som operation och medicinska preparat, en quick fix, till sina kunder. Sjukhusen kan ta mer betalat, läkemedelsföretag kommer tjäna multum på det för nu kan dem gå på läkare att dem ska medicinera sina patienter som är tjocka så dem går ner i vikt.

Detta bara en skam, ett bevis på att en marknads, personers hälsa och åsikter går att köpa till rätt pris. Enda ljuset man kan se i det hela är att det finns några i AMA som är emot det hela då dem just ser dessa risker jag lyft fram.

Fetma och övervikt är ingen sjukdom, det är ett kost- och livsstillsval, inget annat.