Ja men vem ska egentligen inte äta naturlig mat….?

Ja ställer man frågan så blir ju svaret rätt uppenbart, eller hur?

Någonting har gått ordentligt snett i vår syn att se på mat och på våra kroppar. För många har maten blivit ett nödvändigt ont, ett måste, något som måste vägas, kontrolleras eller bara snabbt tryckas ner i farten.

Sambandet mellan det vi stoppar i oss och vår hälsa är inte bara stort det är helt obeskrivligt enormt. Det gäller att koppla detta för att få en ny syn på mat, en ny syn på kroppen och ja faktiskt också på livet.

Jag förespråkar LCHF, eller det som vi ibland kallar för M.A.T och jag är övertygad om att en kropp som får rätt bränsle, är i balans både psykiskt och fysiskt berättar för dig vad du behöver  OM du bara lär dig lyssna. Vi är så otroligt matade med hur man ska göra att vi inte känner efter. Hur känns det i kroppen, hur mådde jag när jag åt det där? Lär dig att lyssna, inte på experter utan på dig själv och din unika kropp.

…….Men för guds skull vad är naturlig mat….

Ja på något konstigt vis har vi någonstans på vägen lyckats schabbla bort vad som egentligen är naturlig mat för människan…..inte för grisen, hästen eller kon. Naturlig mat är det som människan rent evolutionärt är anpassad att äta… PUNKT!
Kan vi då veta exakt vad människor åt flera tusentals år sedan.. näe inte riktigt men vi kan enas om vad de inte åt.

Naturlig mat för människan innebär så ren mat som det bara går, inga margariner, härdade fetter, inget gluten, socker eller tillsatser.

Mängden och fördelningen mellan protein, kolhydrater och fett kan variera något från person till person. Hur mycket och vad du lägger på tallriken varierar också utifrån om man har något sockerberoende som kan triggas, har för avsikt att gå ner i vikt, träningsmängd eller andra individuella skillnader.

En grundregel att utgå ifrån är att äta tre gånger om dagen. På din tallrik lägger du protein lika mycket som din handflata är stor, lika mycket grönsaker och ungefär en dl fet sås. Maten ska vara god och ätas i lugn och ro. Ät när du har hungrig. Lär dig skilja på hunger och sug och var inte rädd för att äta fett. Fett mättar och fett påverkar inte din blodsockernivå.

Visst låter det busenkelt 😉

Ja att äta enligt LCHF är faktiskt inte så svårt. Det finns mängder av bra kokböcker med utmärkta recept och nätet svämmar över av roliga och goda recept.

Snabbguide i LCHF

Ät

Ägg, Skaldjur, Fisk, Fågel, Vilt, Lamm, Nöt, Fläsk, Smör, Grädde, Ost, Kokosfett, Crème fraiche, Oljor från raps och oliv, Majonnäs, Ovanjord grönsaker, Nötter, Bär.

Undvik

Potatis och alla potatisprodukter, Ris och alla risprodukter, Spannmålsprodukter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling, pannkaka etc, Korv och andra charkuteriprodukter som innehåller mindre än 80 % kött, Godis/glass, Kaffebröd/tårta, Socker (allt som innehåller socker och mjöl), Sockrade drycker, Margariner i alla former ,Konstgjorda fetter, Omega 6 rika matoljor som solrosolja, majsolja, sojaolja och jordnötsolja, Frukt(framförallt vid önskan om att gå ner i vikt), Glutamat, Sötningsmedel.

….och slutligen tio små tips i livet

  1. Du skall äta god, naturlig mat såsom kött, fisk, skaldjur, ägg, ost, crème fraiche, grädde, smör, kokosfett, nötter, bär och ovanjordsgrönsaker.
  2. Du skall icke äta onaturlig mat såsom margariner, godis, kakor, läsk, tillsatser, sötningsmedel, hel och halvfabrikat.
  3. Du skall välja närproducerat och ekologiskt före andra alternativ på så vis är du snäll både mot djuren, naturen och dig själv.
  4. Du skall lära känna din kropp och dina förutsättningar.
  5. Du ska lyssna på din kropps signaler och lära dig känna skillnad på hunger och sug.
  6. Du skall sätta upp mål och följa dina drömmar.
  7. Du skall förstå, inse och känna att du är värd att lyckas och värd att må bra.
  8. Dela gärna med dig av dina kunskaper och dina erfarenheter utan att för den skull tvinga dig på människor.
  9. Du skall tänka själv.
  10. Du skall vara snäll mot dig själv, vistas ute i naturen och omge dig med människor som får dig att må bra.

 

… nu blir det boktips

* LCHF-husmanskost : den goda vägen till hälsa och viktminskning, Anna Hallèn

* Matrevolutionen : ät dig frisk med riktig mat, Andreas Eenfeldt Bonnier fakta

* Fett och kolesterol är hälsosamt – om gamla och nya kolesterolmyter,Uffe Ravnskov. Optimal Förlag 2008.

* Ideologin och pengarna bakom kostråden, P Wikholm & L-E Litsfeldt. Optimal Förlag 2007

* Ät fet mat! – bli frisk och smal med LCHF, Lars-Erik Litsfeldt, Optimal Förlag, 2009

…och på nätet…

http://www.annahallen.se/

http://www.kostdoktorn.se/

…och här hittar ni mig…Johanna Lanner

http://lchfakademin.se/

http://johannalanner.wordpress.com/

http://www.kostradgivarna.se/

http://www.matochhalsa.se./blogg