Nyårslöftenas stora högtid är inne för alla gym- och träningsanläggningar. Just nu tecknar fler personer träningskort än nästan någon annan månad på hela året. Tråkigt är däremot att en väldigt stor andel också kommer att sluta inom 3månader, fastän dem tecknat ett årskort.

En av anledningarna som jag ser är att alldeles för få kopplar in motorvärmaren. En välkänt faktum är att en kall motor drar mer energi än en varm. Tittar jag på min bil kan den dricka upp emot 30-50% mer beroende på hur kallt det varit över en natt de första milen. Men det räcker med att jag kopplat in motorvärmaren så är det aldrig lika mycket.

För oss människor är det samma sak. Många går nu ut och börjar köra formel1 bil på högsta möjliga hastighet, fastän dem egentligen bara har en vanlig personbil. Vi måste träna för att kunna träna. Vi kan inte börja på vår målnivå utan måste börja med grunden och jobba oss upp dit. Det finns inga genvägar på detta.

IMG_0610

Motorvärmaren i denna metafor är uppbyggnadspass och kanske inte 10pass i veckan utan kanske 1-2pass var, kanske varannan, vecka i några veckor. Den kalla motor är nämligen Din inaktiva kropp. Desto längre sedan det var sen du tränade senast desto längre uppvärmning kommer du att behöva.

Vanligaste anledningen jag ser är just personer som går in och kör på max direkt efter att ha suttit still alldeles förlänge som då antingen kör lust på energin eller skadar sig för det blev för tungt för fort.

Träna MED din kropp, FÖR din kropp inte EMOT din kropp