Ett av dem bästa baslivsmedlen jag vet är mjölk. Av mjölken får vi grädde, ost, smör och självklart mjölk i sig att bara dricka. Tyvärr får vi inte alltid mjölken i sin bästa form. Opastöriserad.

Våra mejerier tillsammans med livsmedelsverket har skapat några av dem största komiska situationer och uttalandena i just frågorna kring pastörisering av vår mjölk.

Anledningen till att vi införde en lag på pastörisering av mjölk var bl.a. för att vi ville ta död på alla bakterier i mjölken, speciellt de sjukdomar som kunde sprida sig med tanke på den tidens dåliga djurhållning och foder. Nu snackar vi tillbaka på 70talet, om inte längre tillbaka i tiden. Idag har vi i Sverige en otroligt bra djurhållning, mycket bättre än många andra länder i världen. Pastörisering var i alla fall lösningen på detta problem med sjukdomsspridning. När vi pastöriserar mjölken dödar vi bakterierna i den, alla bakterier. Är det inte ganska komisk då hur våra mejerier och livsmedelsverket själva kan stå och säga att de baslivsmedel från mjölk, t.ex. yoghurt, grädde och mjölken själv innehåller miljoner goda bakterier till kroppens försvar? Bakterierna ska ju vara döda från pastöriseringen ju. Komiskt va?

Likadant kan man läsa i tidningar om att laktosintoleransen blir större och större i vårt land. Så sent som i förra veckan kom denna artikeln om det. Laktosintolerans i sig är verkligt. Inget påhitt, men det roliga tycker jag är att dem flesta, mer regel än undantag, som är laktosintoleranta kan inte dricka pastöriserad mjölk men skulle dem klunka i sig ett glas opastöriserad mjök, så som naturen skapade den, går det hur bra som helst utan symptom ens. Varför? Jo för när vi pastöriserar så dör alla bakterier, inklusive dem som hjälper vår kropp att bryta ner laktosen lättare. Komedin fortsätter!

Vi vet sedan länge att protein, mer specifikt de proteiner är uppbyggda av, aminosyror, är känsliga för värme. Redan vid 40-60 grader börjar aminosyrorna ändra sin struktur. Ibland till en sådan grad att vi inte kan använda dem lika bra, om ens överhuvudtaget, i kroppen. Aminosyrorna, det vill säga proteinet kan bli så svårt för kroppen att använda att det blir en extra ansträngning, om ens möjligt att ta upp och använda för att t.ex. bygga upp olika vävnader. Nu till komedin, Pastörisering sker vid minst 40grader och som högst vid 80. Naturens egen sportsdryck?

Är det inte komiskt, några av de största sakerna som våra mejerier marknadsför sig på och som livsmedelsverket säger är för vårt eget bästa, ”storebrorsmentaliteten”, är bara skräp, ren skit?
Tänk om vi istället hade kunnat få dricka den verkliga naturliga livsdrycken. Den dryck som används som medicin i urgamla kulturer. Den dryck som alla däggdjur ger till sina barn för dem ska bli starka, snabba, friska och hela. Den dryck som stora delar av mänskligheten får dricka utan problem men som vi i Sverige måste skyddas mot. Tänk om. Livets dryck.

Men finns det några risker med opastöriserad mjölk i dagens samhälle? De tänkte jag tala om nästa gång

p.s. detta inlägg kommer jag maila till bl.a. Livsmedelsverket och vårt största mejeri i Sverige, Arla, för att få en kommentar d.s.