”Hur gör du för att äta rätt?”

”Jag önskar jag kunde läsa och förstå vad som står på innehållsförteckningen på alla produkter”

”Idag finns det skit i allt så det går inte att äta rätt”

Det är nog de tre vanligaste fraserna jag får höra av klienter och många andra jag pratar kost och mat med.
När jag är och handlar vänder jag nästan alltid på burkar, förpackningar ja allt och läser vad det innehåller. Hur man hanterat produkten, vilka ev. kemikalier som finns i det osv.

Visst det är inte lätt att veta vad alla e-nummer är eller alla roliga namn som t.ex. glukuronolakton och kalciumkarbonat. Men vet ni vad? Det har inte heller jag vetat hela tiden. Och vet än inte för den delen. Men det finns några gyllene regler som gör det sjukt enkelt att äta rätt.

  1. Välj produkter utan eller med så få e-nummer som möjligt. E-nummer är enkelt förklarat något som framställts i labbmiljöer. Alltså inget naturligt. Sen finns det dem som är bättre och sämre men desto färre det finns desto bättre.
  2. Google it. När det finns en massa långa namn googla dem. Oftast kommer där ett snabbt svar direkt som ger en hint om det är något naturligt eller kemiskt tillsatt. Sen efter hand lär mig sig rätt fort vilka långa namn som man ska undvika. Företag väljer ibland skriva namnen på E-nummer för att förvirra oss lite extra
  3. Ta bort oljor som är fasta. Nu menar jag saker som solrosolja, palmolja etc. Oljor är flytande men hittas väldigt ofta som en fast klum, typ smör? Denna oljan är härdad, bearbetad och framställd på ett sätt som ändrat allt i den. Vet inte hur ni tänker men något som naturligt flyter och som säljs som en fast massa skriker fel i mitt huvud.
  4. Qucik-fix mat, färdigmat, 10min från servering är inte värt att titta på ens. Varför? Ja läs de tre tidigare punkterna så har du svaret.
  5. Undvik gluten och sädesslagen. Gluten är ett protein som vår kropp inte är designad för. Vi klarar inte av det. Och det syns på många. Vissa får problem med magen, uppsvälldhet, gaser, dålig avföring. På andra syns det på huden, finnar, akne etc.

5 enkla punkter som alla kan göra redan idag. Så lätt är det faktiskt att äta rätt