Nu när hösten kommer älskar jag att få börja göra soppor och långkok. Men det är ofta något som tar lite mer tid. Denna tomatsoppan är väldigt ny hos mig men jäklar vad god den är!

Ingredienser:bild
Tomater, stora och många
En hel rödlök
Champinjoner, två tre st
Vispgrädde
Vitt vin
(extra lyx räkor, musslor, kräftstjärtar)

Gör såhär:
Börja med att ställa en gryta på spisen med en klick smör i samt att sätter på vattenkokaren med med vatten i. Hacka löken och svampen till små bitar. Hur smått beror på hur slät du vill att din soppa ska vara. Fräs löken och svampen i grytan. När det börjar bli lite gyllenbruna så häller vi i lite vitt vin. Låt det stå och börja småkoka medan vi hackar upp tomaterna i fyra delar. En gång på mitten och sedan en gång på mitten igen för varje halva. Snåla inte med tomaterna heller, ta gärna en extra. Ner med tomaterna och fyll på med vattnet från vattenkokaren så att tomaterna precis blir täckta. Kasta i lite salt och peppar tillsammans med rosmarin. Låt detta stå och koka i 5min. Ta nu fram en mixerstav och mixa.
Här har du nu chansen att verkligen bestämma hur slät eller grov du vill ha din soppa. När du är nöjd med slätheten så häller du i vispgrädde medan du rör om. Här bestäms hur röd du vill ha din soppa.

Om du vill ha i räkor, musslor eller kräftstjärtar tillsätter du dem nu.

Låt detta sedan få stå och koka i i minst 15min. Ta av den och låt den svalna i någon minut innan du tillsätter basilika. Basilika är nämligen värmekänsligt och vill inte ha alltför hög temperatur. Rör om och servera.

Underbar soppa med otroligt mycket smak på en fantastiskt tid!