Det finns många sätt att beräkna sin hälsa, hur snabbt ens hjärta slår, ens maxpuls, kroppssammansättning etc. Problemet med dessa är just vad dem är beräkningar. Vissa av dem tar inte hänsyn till om du är man eller kvinna, lång eller kort, hur din kroppsuppbyggnad är. Bara en så enkel sak som BMI. BMI är ett sätt att beräkna om du är tjock, normal eller för smal. Enligt BMI är jag överviktigt och alla som träffat mig förstår att så är verkligen inte fallet!

Jag tränar mycket efter min puls, loggar all min träning och håller reda på hur min kropp reagerar genom olika tester. När jag tränar använder jag suuntos t4 pulsklocka. Den visar mig min medelpuls under ett pass och även min maxpuls. Här är det roliga. Det finns ett sätt att beräkna din maxpuls och det är väldigt enkelt du tar bara 220 som då ska vara det högsta ett hjärta kan slå minus till ålder så i mitt fall hade det blivit 220-22= 198. Men min pulsklocka har mätt upp min maxpuls till 207 ett flertal gånger. så redan där brister den beräkningen då min suunto faktiskt mäter min puls inte beräknar. I förra veckan gjorde jag ett så kallat HRV test – stresstest från Fysiotest. Under tre dygn fick jag bära en liten dosa som mätte allt min hjärta gjorde, allt ifrån högsta till lägsta slag och hur bra jag återhämtar mig från stress etc.

När vi idag gick igenom testresultatet såg vi en sjukt ball sak, enligt mig, min maxpuls är inte 207 utan 216! Helt otroligt! Detta är väldigt högt och det roliga med maxpuls är att den kan du aldrig träna upp den är vad den är och den kan alltid bli lägre. Det man kan göra är att träna den så att den stannar kvar där uppe däremot.

Men det roliga är ju om jag tänker på beräkningen och vad min maxpuls är så betyder det att jag bara är 4år gammal. Hallå dagis, cykla på röda cyklar på rasterna och sova eftermiddagslur… eller?