Igår på efter tio med Malou von Sivers  diskuterade dem ”de vita gifterna”. Ni hittar diskussionen här. Forskaren som sitter med gillar jag mycket! Hon är väldigt tydlig och börjar med att säga att mjölk är ett bra baslivsmedel och att allt är väldigt nytt men värt att titta på. Hon markerar även tydligt vad hon står för och vad det verkligen är, inga stora galna slutsatser av en fjäder. Det hon däremot säger är att mjölkpulver blir något annat i vatten än mjölk, vilket är en viktig sak att komma ihåg när man tittar på livsmedel i butiken men mer om det en annan dag!

Huruvida mjölk är dåligt eller bra för oss är ingen fråga jag vågar säga enbart ja eller nej på. Mjölk och mjölkprodukter i form av grädde, ost, smör etc. är något jag använder mycket och älskar väldigt mycket! Däremot tror jag inte att dessa light- och miniprodukter inom detta segment är något som är bra. Man kan även diskutera hur mycket bättre det egentligen är med pastöriserad och homogeniserad mjölk och mjölkprodukter. Den bästa mjölken jag vet man hittar i butik är Skånemejeriers Åsens mjölk!

Själv dricker jag mjölk som jag hämtar direkt ur tanken hos en bonde och den mjölken är så mycket godare än den mjölk man kan hitta i butiker. Den mjölken har vänner till mig som annars är känsliga eller som enligt läkare är laktosintoleranta smakat och klarat av att dricka utan reaktioner. Vet också att fler och fler frågar efter mjölk som inte är pastöriserad eller homogeniserad och jag förstår dem! Denna mjölken smakar något och så mycket bättre till skillnad mot mjölken i butiken.

Det jag däremot vågar säga om mjölken och mjölkprodukterna är precis som med många andra livsmedel om man överkonsumerar det så blir det inte så bra. Mjölk innehåller mjölksocker som fungerar på samma sätt som vilken annan kolhydrat i generella drag. Men allt detta går att balansera och kontrollera. Det handlar egentligen simpelt sätt bara om det man äter och gör av med. Sen är mjölk i mina ögon tusen gånger bättre ”läsk” för alla människor oavsett ålder gentemot den raffinerade sockerfyllda läsken eller sockerberikade juicen många svenskar häver i sig varje vecka och i många fall varje dag. Så drick mjölk och njut men skippa lighten och se om du inte kan få tag i ett glas mjölk som inte är pastöriserad eller homogeniserad en gång för det är en smakupplevelse du sent glömmer!