Först och främst vill jag poängtera att fasta oavsett slag som bantings eller dietmetod tror jag inte alls på, inte för att jag tror att man överäter när man väl börjar äta igen. Däremot för att vi ska inte hålla på att banta och gå på dieter, ens kosthållning ska vara så bra balanserad att du klarar din vardag oavsett vad. Likaså är det med detox metoder. Äter och tränar du rätt behöver du inte det.

Under en fasta på 24-36 timmar, vilket är det jag syftar på så får hela magtarmsystemet en chans att vila. Våra tarmar och mage är omgivna av muskler som arbetar så fort där finns något i dem. När vi tränat oavsett hur länge eller hårt så vilar vi efteråt, nu får magtarmsystemet också en chans till det. Likadant är det med insulinvärdet som utsöndras när kolhydrater är inblandade i kosten. Sen finns det en rad andra hormoner som också utsöndras när vi bryter ner vår mat. Hela detta endokrina system, som det så vacker heter, får också vila. Blodet behövs inte matspjälkning därför kan det få cirkulera till andra platser i kroppen som kanske behöver lite extra stöd för att reparera, återuppbygga eller förnya något.

Tänk dig nu tillbaka ca 80 år i tiden, hade vi lika bra tillgång till mat då som nu? Inte en chans. Förr var vi kanske glada om det fanns mat varje dag på bordet och då rörde vi oss också bra mycket mer än idag. Vår kropp är skapt för perioder av fasta, annars skulle vi aldrig ha överlevt som ras under alla dessa år som vi vandrat på denna planet.

Men det bästa med en fasta tycker jag är detta. Vi lär oss skillnaden på faktiskt hungerkänsla och på att vara sugen, vanor, rutiner och begär. Vi äter regelbundet idag tre, ibland 5 gånger på mindre än 24 timmar, det är galet mycket.  Vad hunger är har vi nog sedan länge glömt för hjärnan och dess beroende styr oss mer än du tror. Genom fasta har jag lärt mig på nytt vad hunger är och vad just att vara sugen är.

Skillnaden är stor och det finns bara ett bra sätt att prova det. Men under en fasta får du däremot inte glömma en sak, drick vatten för det är däremot något vi behöver bra mycket av!