Löpningen är något som de senaste åren verkligen kommit mig varmt om hjärtat. Det har gått från att vara något jag hatar till något jag nu inte kan vara utan. Därför blir jag nog också engagerad och upprörd när olika personer uttalar klumpigt, för att inte säga helt galet om löpningen.

Hur mycket Du än vill förneka det så är det så att din kropp är skapt för att springa. Den har skapats för det genom tusentals år av evolution från våra förfäder. Hur kan jag då säga det, ens vara säker på det?  Ja evolutionen i sig är inget vi kan diskutera så mycket om. Sättet dem levde är det som blir intressant! Förr var vi samlare och jägare. Vi sprang otroliga distanser för att få tag på våra byten. Än idag finns det stammar i Afrika där man jagar genom att springa ihjäl ett djur på distans, man tröttar ut det helt enkelt.

När jag får höra saker som att vi ska ha dämpningar och stabiliserande skydd hit och dit för att vår fot är felkonstruerad blir jag galen. Varför skulle vår evolution skapa oss defekt? Absurt!
Kolla på bästa löpare, än bättre stammarna i Afrika som än springer ihjäl sitt byte. Dem har inga problem med hälsporre, löparknä, söndriga leder, dåliga ledband etc. Varför? Dels för att till skillnad mot många andra västerländska kroppar har inte deras växt upp i en betongdjungel där allt är platt och jämt. Våra kroppar har börjat glömma sitt arv, men det finns än kvar där.

Det bästa att titta på däremot, som hade motverkat så många problem och skador, är deras löpsteg. Speciellt fotisättningen. Dem springer lätt och snabbt. Landar alltid på framfoten medan vi i väst envisas om att nyaste, dyraste, mest upphöjda, mest dämpade och tyngsta skon är bäst. Varför? Jo för att då kan vi krocka med hälen först i marken.
men tänk nu om det verkligen är så då att vi inte ska springa med hälen först? Tänk om det är så att vi, precis som våra förfäder, stammarna i Afrika, är skapta för att springa på framfoten? Om det nu är så att vi är födda med en defekt fot, hur kan då dessa stammar, våra elitlöpare klara av att springa så fort och skadefritt som dem gör? Varför skadar inte alla barfotalöpare sig? Dem springer ju utan alla stöd, dämpningar och upphöjningar…

Så fort jag får lite tid ska jag ge er alla ett inlägg där jag verkligen visar på det naturliga löpsteget för oss och om jag har tur även visa för att hur illa det blir när man försöker envisas med att springa med hälen i först hela tiden