Många sporter kräver någon form av utrustning. Även löpningen idag i vardagen kräver utrustning i form av skor. Vi kan alla gå in i vilken sportaffär som helst och välja att mer eller mindre köpa samma saker som proffsen har. Den yttersta eliten. Men det behöver sällan bli rätt.

DISC-TRsOm vi tar cykelsporten som exempel, landsvägscykling. Inom landsvägscykling finns det något som kallas disk. Disk är det hjul man kan se på tv ibland som är heltäckt och, enligt mig, låter fantastiskt härligt. Dessa hjul vill många cyklister ha. Många köper dem, sätter på dem på cykeln och upptäcker sen lite olika saker. Det blev tyngre i starten, det blir svårare att cykla när det blåser, men värst av allt det gav inte den effekt man önskat. Varför? Jo en disk lönar, och hjälper, oftast inte en cyklist förrän man passerar 38-39-40km/h.

Du hittar liknande saker i alla sporter. Simningen har våtdräkterna och hur dem är utformade. Kajaker har paddlar, kajakens utformande och vikt. Löpningen har vikten på skorna, pulsklockor och gps.

DSC_0100Men alla dessa prylar tjänar sitt syfte vid rätt tid, hastighet och prestationsnivå. Jag kan idag säga att jag har en del prylar som kan hjälpa mig i min prestation, oavsett om det är löpning, simning eller cykling. Tar jag bort dem kan jag fortfarande prestera men kanske inte lika ekonomiskt varken i energi och/eller rörelseergonomi.
Men i slutändan är det just det, just JAG som måste prestera. Inte prylarna, JAG. Samma sak gäller för Dig. Så köp inte en massa prylar som eliten har, för dem kan använda dem på rätt sätt och tjäna på det. Det kan inte vi, än.