När man reser runt i vårt avlånga land så blir jag ibland både lite småledsen men mest irriterad. Vi kan nästan varje dag läsa i någon tidning, höra på radion eller se på tv:n att vi måste röra oss mer, att vi inte har tid till att träna, att vi blir allt fetare. Forskare, vetenskapsmän kommer med nya rapporter och resultat som avlöser varandra som visar att bara några få minuter per dag kan göra mycket för hälsan. Men när man går runt i våra städer och samhällen så är det precis som om samhället i sig försöker motverka oss för att kunna skapa minsta lilla fysiska aktivitet i vår vardag UTAN att vi ska kunna ta oss till träningsanläggningar.

Det bästa exemplet jag kan ge på detta är om ni alla åker till triangeln tågstation i Malmö. Första gången jag hoppade av här så tänkte jag först fräscht, snyggt och sen såg jag det. När man ska ta sig från underjorden upp till ytan så finns det två möjligheter att göra detta, antingen via hiss eller rulltrappa, vad hände med en vanlig hederlig trappa? En trappa kanske inte är en stor sak men tänk på den människan som aldrig kommer till iväg till träning, då kan denna trappan vara dagens träning.

Likadant kan vi mötas av det i våra mindre samhällen utanför våra större städer. Längst våra gator kan trottoarer vara ett minne blott och folk måste då gå på gatan med bilar som sällan håller hastigheten. Att gå på en gata där bilar kör och där marginalerna kanske är små från första början så skapar detta ibland irritation för både de gående och de körandes sida. Och nu när mörkret än ligger tätt på oss så kan man lätt se att lyktstoplarna lyser i sin frånvaro.

När jag var mindre vill jag minnas att de fanns fler utomhusgym lite här och var, nu hittar man knappt dem för att de inte håller standarden och därmed kan vara en fara för alla utövare. När blev detta farligt? Har vi glömt att vi en gång var barn och klättrade i träd utan större besvär, ska vi då såga ner alla träd i världen med?

Visst detta är ett ganska så ”dagens-i-landsproblem” men ett problem som är med och bidrar till ett större problem, en fallande folkhälsa. Sluta ta bort våra trappor, ge oss våra gångbanor tillbaka och lys upp dem, ta tillbaka våra utomhusgym så folk kan träna när dem springer förbi dem. Ibland måste vi ta alla små tillfällen i vår vardag för att få minsta träning då hjälper det inte att samhället  kämpar emot vår fysiska aktivitet samtidigt som vi får höra att nu måste vi vara mer aktiva