För några dagar sedan publicerade metro en artikel om träningskorsetten som dyker upp allt mer i media av träningsprofiler och kändisar. Metro sågade den via de experter dem talat med. En expert gick till och med så långt som att säga att den kan vara farlig och ger en falsk trygghet likt viktbältet. Ni hittar artikeln här

IMG_1211Det vi säger först och främst är att man måste skilja på funktion och mode. Modemässigt delar vi det experterna säger om att korsetten används för att idealisera kvinnor till former dem annars inte har.
Men funktionen delar vi inte åsikten med fullt ut. Nu ska vi börja med att säga att vi inte haft möjligheten att testa eller hittat någon att fråga som personligen har testat korsetten. Det vi däremot kan säga utan att ha testat är att om Du måste spänna åt korsetten så hårt att den faktiskt hämmar dina lungor från att kunna arbeta normalt så kommer det att påverka både din andning, hjärtats rytm och därmed ditt blodtryck ja. Måste du däremot inte spänna det så hårt så uppstår inte dessa effekter. Så desto hårdare desto större påverkan.

När det kommer till falskt stöd och att likställa det med ett viktbälte delar vi inte heller åsikten fullt ut.
Om du har en försvagning eller ska lyfta väldigt tungt kan viktbältet eller korsetten vara ett bra stöd. Däremot bör Du som använder korsetten eller viktbälte vara medveten om att det är ett hjälpredskap för att Du ska kunna träna antingen tyngre eller en hjälp för att bygga upp omkringliggande muskler.
Viktbältet har länge använts för att hjälpa aktiva att klara av att lyfta tyngre då man kanske vill utveckla än bättre styrka i andra muskelgrupper fastän bålen inte är riktigt lika långt utvecklad än. Något som kan vara bra vid specifik träning men inte alltid.

Att däremot såga viktbältet och därmed korsettens alla funktioner och olika delar är inte det bästa enligt oss. Men man bör tänka till både två och tre gånger om varför man verkligen ska använda dessa hjälpredskap, vad syftet med passet verkligen är och vilka eventuella konsekvenser det kan ge innan man sätter på sig det.