Idag har jag tillsammans med en vän kör Tur och Retur Skåne för att hämta de sista sakerna inför Vättern runt som är nästa helg. En cykeltävling på 30mil. Utan tvekan så medför distansen i sig respekt. Respekt på det sätt att man ska ha respekt att det är 30mil man ska köra och att mycket kommer hända med ens kropps under dem milen.

Men jag kunde inte låta bli att tänka på en sak när vi körde idag och det är vad bilkörning har lärt mig om cykling. Min bil har nämligen en bränslemätare som visar hur mycket diesel jag förbrukar, vilket är intressant på många sätt.

Det bästa med den är just att den visar hur väl jag kör. En välplanerad körning där man har lättat på gasen i god tid innan en kurva kostar mindre energi, att ligga i vindsuget på en annan bil eller lastbil så lättar man lite på gasen men håller samma fart. Att köra ekonomiskt så kan man spara flera liter på en resa.
Samma sak gäller cyklingen om jag hela tiden trampar max, tvärbromsar inför en kurva och alltid ligger utanför en annan cyklist vindsug så kommer jag bränna mera energi än om jag planerar min körning.

Så nästa gång du cyklar, kör ekonomiskt