Varje fredagmorgon håller jag ett spinningpass och det är lika intressant varje gång. Även när man cyklar så är det samma sak, likväl som i löpning. Vad gör en millimeter hit och dit i position?

Svaret väldigt mycket. Enklaste sättet att testa detta är att ställa sig på en spinningcykel och börja trampa. Lek sen med sadelns höjd och sedan styrets. Testa sedan att samtidigt leka med sadeln och styret i positioner i relation till varandra. Du kommer ganska snart att märka beroende på höjd och relationen mellan sadeln och styret så får du ut olika mycket kraft och fart.

Varje millimeter räknas, men det gäller att hitta vilka millimetrar som räknas mest för dig. Det kan handla allt ifrån att styret i cyklingen ska lite längre fram så ryggen kan bli lite rakare eller att sadeln ska upp lite till så benet nästan kan få sträcka ut sig helt. Eller kanske vise versa.
Samma sak gäller löpningen, hur långt framför kroppen du sätter ner foten, hur långt fram höften ska, huvudets placering.

Så för att testa detta så finns det faktiskt ett ganska enkelt sätt. I alla fall för cyklingen. Sätt dig på en cykel med en bra cykeldator och börja trampa, notera sen wattalet, km/h och din egen känsla på hur trött du känner dig i musklerna.
Ändra sedan och notera allt på nytt. Ändra och notera. Gör det sedan på en mängd olika positioner. Efteråt är det bara att titta på vilken position du fick ut mest kraft, fart och kände dig som minst sliten i. Där har du bra millimetrar för dig