Oavsett vilken debatt man ser på idag när det kommer till kostdebatten så är det samma sak. De som förespråkar Tallriksmodellen och de som förespråkar LCHF.
Två av de största kosthållningarna vi har idag. Men vad som inte diskuteras är vad de två innebär. Vad man egentligen menar.

Tallriksmodellen vet alla mer noggrant vad den verkligen innebär. Vad om ungefär ingår och hur det är fördelat på en tallrik. Men LCHF då? Hur mycket fett är det? Hur mycket kolhydrater? Kött? Vad får man äta och inte äta? Biff och bearnaisesås?

Det är här diskussionen stannar. LCHF är idag allt från 20g kolhydrater/dag till mer diffusa siffror. Men här kommer också en viktigt sak. Vi pratar om en kosthållning. Kosthållning är personligt och måste anpassas för varje individ.
Samma sak gäller tallriksmodellen. Vi vet hur den ser ut men vi sätter inte den i siffror, hur många gram kolhydrater från vad, eller protein och inte ens fett. Visst finns det riktningsvärden om hur mycket det är i tallriksmodellen. Men LCHF är det som om det ska vara skrivet i sten.

Likadant blir det om vi tar det som är ”tillåtet”. Tallriksmodellen än en gång kan många säga vad det är som ingår och inte. LCHF däremot är än en gång mer diffust.
Jag har hör allt från att i LCHF äter man inte kolhydrater, vilket i praktiken innebär inga fetter från mejeriprodukter mer eller mindre, inga grönsaker, inga växter. Bara kött. Om det var sant, varför heter det LOW CARB och inte NO CARB?

Det finns fler punkter man kan lyfta i detta men i slutändan handlar det om samma sak i slutändan. Okunskap och en oförmåga att faktiskt lyssna och förklara för de olika parterna vad det är man diskuterar. Någon som gäller båda sidorna.