Fokus på uthållighetsträning fortsätter!

När vi pratar om intervaller finns det en mängd olika sätt att göra de på. Både när kommer till distanser, arbetstider och vilotider. Det roliga med intervaller är att inget är fel riktigt.

Det viktiga är att tänka på vilket energisystem man vill träna. Om man vill träna att använda anaeroba systemen, de system som producerar mjölksyra och är mer explosiva, så gäller det att träna en kort tid och vila längre än arbetet. Desto explosivare system man vill träna desto kortare arbetstid ska de vara. MEN! Det gäller att man verkligen ger max arbetstiden hela tiden. Vila sen den dubbla tiden så systemet får en chans att hämta sig.

Den vanligaste varianten jag brukar köra är 30sek arbete och sen 60 sek vila. På det sättet får jag ut max av mitt anaeroba system.
Så varför köra detta?

Jo när man kör uthållighet vill man spara på vissa system så länge som möjligt. Bl.a. vill man kunna använda fett så länge det går då det är mest energirikt av alla bränslen vi har. Det gör att vi kan spara på de mer explosiva bränslena så länge det bara går. MEN denna typ av pass tränar även oss på att så effektivt som möjligt kunna använda dessa system när dem väl behövs.