Som jag skrivit tidigare var jag med familjen på ett badland i fyra dagar. Något som är gemensamt för alla badland, badhus och andra ställen vi simmar på är att vi alla bli exponerade för hur vi ser ut. Ingen kan gömma sig. Men det som skrämde mig mest denna gången var inte att vi blir exponerade utan det jag såg.

Alla människor får se ut precis hur dem vill. Men vi pratar ofta om en normalvikt och det är ändå den bild jag tror nästan uteslutande alla människor på något sätt strävar och drömmer om. Då menar jag inte superskinny eller bodybuilder, utan den normalslanka kroppen. En kropp utan överdriven fettlagring. Men är det bara en illusion idag?

När jag såg mig omkring på badlandet var övervikt vanligare än normalvikt. Jag vet att folk pratar om anorexia och bulimi som stora ätstörningar där vi lägger skulden på media och mode. En bild som jag delvis delar men frågan jag nu ställer är om det är fallet varför visar verkligheten en annan ätstörning? Om det ens kan kallas så.

Övervikt håller på att ta över hela västvärlden med stormsteg men lite sker. Det är inte en mediabilds fel. Eller har Du någonsin sett en tidning med massa modebilder på överviktiga personer? Nej. Vad tänker lägga skulden på denna gången?

Jag blir faktiskt skrämd av det jag såg på badlandet. Är det så att normalvikt snart är ett minne blott? För mig är det galet. Utan att överdriva så skulle jag vilja påstå att av dem jag såg hade 6 av 10 övervikt. Lägger vi till dem som sedan har tendenser till bilringar och ölmagar är siffran högre.

Hur länge till tänker vi blunda för detta så som vi gör?
Hur länge til tänker vi tillåta oss få felaktiga och tvivelaktiga kost och hälsoråd?
Hur länge till tänker vi acceptera att pengadrivna företag inom livsmedel och kosttillskott bestämmer vad som är bra och rätt för hälsan?

hur länge till…….