Ofta kan dem gå hand i hand. Det ena föder ibland det andra. Erfarenhet och forskning. Forskningen kan bevisa många saker som vi kan tveka över. Erfarenheten kan lära oss om hur man gjort tidigare och vilka resultat det ger. Men på heta ämnen där varken det ena eller det andar dominerar riktigt.. Vilket ska vi lyda och följa?

Om vi tar ett hett ämne bara för att göra det mer bildligt. Fettdebatten. Här har vi forskning och erfarenhet som står emot varandra. Erfarenheten talar alla som bytt och sedan följt en lågkolhydratskost om. Viktnedgång, förbättrade blodvärden, bättre insulinbalans, minskad risk för kärlsjukdomar etc. Medan sen forskningen säger att den former av kosthållning ska ge alla de negativa saker som det faktum blir positiva med kosthållningen.
Sen kan vi alltid diskutera den forskningen i sig och vad den egentligen har visat och sagt
IMG_0107Debatten har verkligen två läger här. Erfarenheten mot forskningen. Så vilket lyder vi? Vilket ska vi följa? Svaret kan låta enkelt och det är det med. Följ den sida som faktiskt ger dig de resultat som du vill för där kommer forskningen och erfarenheten alltid att mötas. Ta bara debatten. Just nu världen över blir vi fetare och sjukare men de som äter den mat som ska göra oss sjuka och feta blir bara friskare och får en mer balanserad vikt. Vilket ska du följa?

IMG_0108

Det finns liknande saker inom träning. köra intervaller, inte köra intervaller. Train low, race high, kolhydratsladdning etc. Ibland ska vi inte lita på erfarenheten för den visar en sak men forskningen har bevisat att om vi gör på ett annat sätt blir det bättre och det blir det med. Men forskningen har också visar saker som inte visat sig vara sann. Kom ihåg de nästa gång du läser en forskning eller får en erfarenhet berättad för dig