Fick idag uppleva en ganska skrämmande och respektlös sak när jag arbetade. I Båstad har havet nu frusit till is ganska långt ut och man ser inte längre var det öppna vattnet börjar eller slutar. Men långt ut på isen ser man fyra killar som är ute och vandrar men dem vandrar bara inte, dem står och hoppar, knuffas och brottas långt där ute på isen. Sakta men säkert vandrar och springer dem bara längre och längre ut med. Inte en enda gång stannade någon av dem för att kolla om isen än var stabil utan deras testmetod för detta var att ha löptävling längre ut på isen och sedan kasta sig handlöst på den i hopp om att den höll. När dem väl

Redan när jag såg dessa killarna första gången var dem så långt ut att jag hade kunnat skrika mig hes utan att dem ens hade hört mig och innan dem vände hem igen var dem säkert 1km ut på isen. När dem väl vände hem såg upptäckte jag en ny sak som gjorde mig riktigt irriterad och förbannad. INGEN av dem hade någon som helst typ av säkerhetsutrustning med sig ut, varken något rep, ishackor. Det enda dem hade var sina egna kläder, kängor, jeans och dunjackor.

Jag älskar själv naturupplevelser, att åka skridsko på frusna sjöar och hav eller åka skidor och snowboard i offpisten, MEN ATT HA RESPEKT FÖR NATUREN ÄR A OCH O! att ge sig ut på havet sådär är verkligen om att be om en dödsdom och är fruktansvärt respektlöst. Om jag ska åka i offpisten ger jag mig aldrig ut utan  recco och sändare/transiver(lavinutrustning), lavinspade samt att jag informerat någon behörig person vid en närliggande anläggning att vi ska ut. Likadant gäller havet eller en frusen sjö! Om man ska ut på den se till att ha kollat isens tjocklek på flera olika platser först så att man verkligen vet att den håller. Sen om man nu ska ut på tur på isen se till att ha med ishackor om isen inte skulle hålla så du kan dra dig upp igen, ett rep kan vara att rekommendera med för samma situation som ovan. Sen är det alltid bra att berätta för någon vart man ska ta vägen.

Att inte visa naturen respekt när man är ute och tänjer på olika gränser är bara korkat. Ha alltid med dig rätt utrustning och viktigast av allt, gör det ALDRIG ensam! De krävs inte mycket för att olyckan ska vara framme. Killarna idag ska vara glada att inget hände med tanke på hur dem agerade idag på isen, för det vara bara en olycka som väntade på att få ske.