I diet- och hälsohetsen är det ibland en del snack om vad som är rätt när det kommer till tärning och kost. Idag tar Niclas upp den frågan lite närmare.

För ett tag sedan såg jag bilden som är med i detta inlägget och kunde inte annat än hålla med. Idag pratar många om att vi hetsar med dieter och hälsan. Att det är ohälsosamt att vi försöker gå ner i vikt och ta hand om vår hälsa har jag svårt att se. Sätten vi gör det på är en annan sak men att göra det om man är överviktigt eller att börja ta hand om en skakig hälsa kan aldrig vara fel.
Viktigt här är också att skilja på anledningarna. Gör man det för hälsans skulle eller för att prestera?

FullSizeRenderAtt prestera behöver inte alltid vara något hälsosamt. Många prestationer kan ske på bekostnad av hälsan med. När jag ser på bilden tänker jag just på detta. En atlet är ute efter att prestera, oavsett om det är att klara av att springa 5km, klara av Vättern runt eller bli världens bästa inom sin idrott. För att göra det måste man träna, äta och återhämta sig rätt. Att ”bara” gå på diet och vara fysisk aktiv är inte samma sak. Enligt mig talar vi här om hälsa och det är en annan värld där andra spelregler gäller. Om vi talar hälsa så ska vi göra saker som stärker och främjar vår hälsa. Om vi gör det för att prestera gäller det att göra det så att vi kan bli än bättre på det vi ska göra.

Att det finns en hets, ja det har nog många svårt att förneka, men många behöver kanske just den hetsen för att komma igång och börja träna och äta rätt med?

Niclas Mårtensson